Úvod » Blog » Popelivka sibiřská - hvězda z močálu

Popelivka sibiřská - hvězda z močálu

Popelivka sibiřská Popelivka je rostlina mokřadní, jejíž vzácnost je způsobena tím, že přes naše území prochází okraj jejího výskytu. Na východ od nás je rostlinou poměrně běžnou. Pokud jí však chce pozorovatel nalézt, musí počítat s nepohodlím daným útoky bodavého hmyzu, čůrky potu stékajícími do očí a průchodem nevyzpytatelnou bažinou. Zejména pokud je člověk na lokalitě poprvé, může se stát, že místo pohodlné lesní cesty a mostu zvolí pro průchod dvousetmetrový bažinatý pás plný kopřiv a ostružiní, protnutý na první pohled mělkou říčkou. Při pokusu o překročení zdánlivě bezvýznamného vodního toku pak zapadává do sedimentů z nedaleké papírny, které postupně přestane ohrožovat jen fototechniku, ale i holý život. Ledová koupel a očista oděvu je po takovém zážitku rovna římské lázni. Pokud je však odměny ve formě kýženého fotografického úlovku dosaženo, pak se latinský a český název ulovené rostliny vryje navěky do mozkových závitů, společně s veselou historkou.

obrázek Popelivka sibiřská

Vědět, kde se rostlina nachází se tudíž nemusí rovnat jistotě pořídit její fotografii. Člověk si najednou uvědomí, po jak krátkou dobu během roku rostliny kvetou a jezdí potom na pro veřejnost stěží pochopitelná místa v opakovaných častých návštěvách, a nebo si zařizuje spoustu místních špehů a informátorů. Jinak na vytouženou fotografii může čekat do další sezóny. A to ještě nemluvíme o komplikacích jako jsou déšť, květnový mráz či krupobití a nepřeberné množství škůdců s člověkem v popředí, které mohou zfotografování učinit jen hezký výlet.

obrázek Popelivka sibiřská

Lokalita Popelivky

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace